Het kastanjemuseum in Joyeuse – Ardèche

Het kastanjemuseum bevindt zich in het zuiden van het departement Ardèche aan de uitlopers van de Cevennen, meer precies in de streek nabij de Beaume en de Drobie-rivieren. Het museum wordt beheerd door de 14 kleine omliggende gemeenten en het bevindt zich in een oud 17de-eeuws klooster in het historisch centrum van het pittoreske stadje Joyeuse.
De tentoonstelling traceert de belangrijke rol van de kastanjeboom als « broodboom » doorheen de eeuwen, maar ook de cultuur van de tamme kastanje zoals deze heden in Zuid-Frankrijk nog steeds sterk aanwezig is, komt aan bod. Je vindt er informatie over botanische aspecten in verband met de tamme kastanje  alsook over het arbeidsintensieve werk in de kastanjeboomgaarden: van de verzorging van de boom in het voorjaar, de oogst van de vruchten in het najaar tot het drogen en pellen in de winter.
In het museumwinkeltje vind je vele lekkernijen: kastanjehoning, peperkoek, zanddeegkoekjes op basis van kastanjemeel, maar ook paté met kastanjes, kastanjejam en kastanjelikeur.... Al onze producten zijn rechtstreeks  afkomstig van kastanjeboeren uit de streek die hiervoor tamme kastanjes uit hun eigen boomgaarden gebruikten.
Bovendien vind je in het winkeltje natuurlijk ook literatuur over de tamme kastanje, de kastanjesoorten, de ziektes die de bomen en de oogst teisteren, het enten van de kastanjeboom alsook kookboeken met lekkere recepten.

Gemiddelde duur van het bezoek : 45 minuten

2017

April Dinsdag tot Vrijdag: van 14 uur tot 18 uur
(gesloten op maandag, zaterdag en zondag)
 Mei, juni, sept.& oktober Dinsdag tot zondag: van 14 uur tot 18 uur
(gesloten op maandag)
 Juli & augustus Dinsdag tot vrijdag: van 10 uur tot 12 uur en van 14 uur tot 18 uur
Maandag, zaterdag en zondag: van 14 uur tot 18 uur

Prijzen

Volwassene

5.00 €

 Jongeren (11 tot 17 jaar)       

3.50 €

 Kinderen (6 tot 10 jaar)

1,50 €

Groepstarieven

Volwassenen (vanaf 10 personen) / Met reservering 10 dagen van tevoren : 0033 4 75 39 90 66 /// contact@musee-chataigneraie.fr 

Rondleiding in het kastanjemuseum

3.50 - 4.10 €

Proeven van kastanjeproducten

1.10 -2.20€